DAVRANIŞ PROBLEMLERİ
Merhaba saygıdeğer veliler. Bugün sizlerle zaman zaman hepimizin kafasını kurcalayan bir konu hakkında konuşacağız: davranış problemleri. Ama gelin önce zamanda bir yolculuğa çıkalım.
Çocuğunuzu kucağınıza aldığınız ilk anı hatırlıyor musunuz? Onun ilk tebessümüyle nasıl da heyecanlanmıştınız, minicik eliyle parmağınızı tuttuğunda dünyalar sizin olmuştu. En ufak hareketini kaçırmamak için bebeğinizin gözlerinin içine bakıyordunuz. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan çocuğunuz büyüdü ve öyle bir zaman geldi ki çocuğunuzun davranışlarını sorgulamaya başladınız. Hatta bazen çocuğumun ‘‘ Çocuğumun davranışları normal mi, diğer çocuklar da bu davranışları yapıyor mu?’’ diye kendi kendinize düşündünüz. Bugün kafanızdaki bu soru işaretlerini gidermek için buradayım. Öncelikle çocuğunuzda gözlemlediğiniz davranışların gerçekten bir davranış problemi olup olmadığını düşünmemiz lazım. Bu davranışlara, davranış problemi diyebilmemiz için birkaç ölçüt vardır. Gelin isterseniz önce bu ölçütler hakkında biraz konuşalım.
a.Yaşa uygunluk: Her gelişim döneminin kendine özgü davranışları vardır Bu nedenle çocuğun içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini iyi bilmek gerekir.
b.Yoğunluk: Bir davranışın bozukluk olarak kabul edilmesindeki 2 Ölçüt yoğunluktur. Ör; 5 yaş çocuğunda öfke ve huysuzluk doğalken, bu davranış başkasına fiziki zarar verme şekline dönüşürse, davranış bozukluğu kategorisine girer.
c.Süreklilik: Çocuğun belirli bir davranış türünü ısrarlı bir biçimde ve uzun zaman devam ettirmesidir.
d.Cinsel rol beklentileri: Erkeklerde kızlara oranla daha saldırgan olmaları beklenirken, davranışları ile erkeklere benzer saldırgan davranan kızların davranışları normalden sapan davranış kategorisine girer.
Genel olarak davranış bozukluklarının nedenlerinden bahsedelim:
•Dikkat çekmek: Çocuğa gerekli sevgi ve ilgi gösterilmediğinde ya da yeterli zaman ayrılmadığında dikkat çekmek için davranış bozukluklarına yönelir.
•Ebeveynlere karşı güç kazanma isteği
•İntikam alma isteği: Özellikle dayak yiyen, sevgi verilmeyen çocuk ana-babasından intikam almak ister.
•Yetersizlik: Çocuğun kendine güvensiz olması davranış bozukluklarına neden olur.
Davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu ilişki kurmak çok önemlidir. Bu olumlu ilişki nasıl kurulur şimdi bunu konuşacağız.
•Karşılıklı saygı: Azarlamak, bağırmak, vurmak, susturmak, tutarsız davranmak çocuğa saygısızlığın göstergesidir. Her ana-baba çocuklarına saygı göstermeyi öğrenmelidir. Her çocuk ayrı bir birey olarak ele alınıp, fikirleri sorulmalı ve fikirlerine saygı gösterilmelidir.
•Çocuğa zaman ayırmak: Çocukla ilgilenmek, zaman ayırmak gerekir. Birlikte geçirilecek zaman nicelik değil, nitelik olarak önemlidir. Birlikte çocuğun hoşlanacağı faaliyetler yapılabilir.
•Cesaretlendirme: Çocuğun kendine güvenmesini istiyorsa önce anne-baba çocuğa güvenmelidir. Çocuğun çabasını övmeli ve yüreklendirmelidir.
•Sevgiyi anlatmak: Çocuğun kendini güvenli hissedebilmesi için, en azından sevildiğini bilmesi ve sevmesi gerekir. Çocuğun en önemli ihtiyacı sevgidir.
Psikolojik Danışman
Şevval EŞMEKAYA